HOME

PRODUCTEN BESTELLEN CONTACT
Producten

    Checklist voor het kiezen van de juiste web hosting provider

    17 aspecten van webhosting die je moet toetsen voordat je een hostingprovider kiest.

Support

    Het belangrijkste waar je op moet letten bij het kiezen van een hosting provider is de support. Iedereen zegt dat ie de beste is, maar hoe weet je nou of dat ook zo is? Het beste kun je dit testen door te bellen of te mailen naar de support afdeling van de hosting provider. Zo kun je kijken hoe en hoe snel ze reageren en of ze vriendelijk zijn. Kun je op hun website de contactgegevens niet vinden? Of zijn ze in een hoekje weggestopt? Foute boel! Als er wat mis gaat of je hebt een vraag, dan moet je die info snel kunnen vinden. Let op dingen als bereikbaarheid, vriendelijkheid, behulpzaamheid, enz. De meeste zijn tijdens kantooruren bereikbaar, een enkeling heeft 24 uur support. Wat echter het belangrijkste is, is dat tijdens die uren de support ook echt bereikbaar is. Tien minuten in de wacht gezet worden is geen pretje.

Uptime

    Het is belangrijk dat je website continu in de lucht is. Anders had je die ook wel op je eigen pc kunnen laten staan. Je hostingprovider moet een uptime garanderen die ligt tussen 99,5% en 100%.

Snelle Servers

    Een must voor elke website. Je wilt dat bezoekers altijd snel bij je website kunnen komen. Hoe meer verbinding een server met het Internet heeft, hoe beter. Automatisch wordt de snelste verbinding gekozen. Ook het aantal websites dat een hostingprovider op een server zet bepaalt de snelheid.

Noodstroomvoorziening

    De meeste hostingproviders hebben een noodstroomvoorziening van 30 minuten op elke server.

Backups voor data

    Om onverwachte tegenvallers te voorkomen hoort van een server elke een backup gemaakt te worden. Sta hier op! Het is belangrijk.

Discspace

    Hoeveel ruimte heeft een website nou eigenlijk nodig? Daar gaan we zo meteen iets verder op in. Belangrijk is echter dat je voldoende schijfruimte krijgt en dat je te allen tijde schijfruimte bij kunt bestellen.

    SiteOnline Wizard Design R

Traffic

    Met traffic wordt dataverkeer bedoeld. De hoeveelheid traffic hangt af van 2 dingen. Het aantal bezoekers en de hoeveelheid data die de bezoekers bekijken en dus opvragen. Data is bijvoorbeeld tekst, foto’s, graphics, geluidbestanden e.d. Hoe meer de bezoeker bekijkt of download, hoe meer (data)traffic er gegenereerd wordt. De hoeveelheid traffic en de hoeveelheid discspace staan dus in direct verband met elkaar. Dat zie je ook terug in de samenstelling van verschillende hostingpakketten. De pakketten van SiteOnline Wizard Design zijn altijd royaal opgezet zodat je voorruit kunt. Je kunt te allen tijde discspace en/of traffic bijkopen of upgraden naar een groter pakket. De prijs van traffic wordt bepaald door de kwaliteit ervan. Als je een emmer latex koopt van € 15,- dan moet je je muur 3 keer texen om het dekkend te krijgen, koop je een emmer van € 35,- dan hoeft je de muur maar 1 keer te doen. Als je in het hoogseizoen naar zuid Frankrijk rijdt en bij de paye age kun je kiezen tussen gratis toegang en betaalde toegang, welke zou je dan kiezen? De betaalde natuurlijk, want bij de gratis toegang moet je uren in de file staan. Bij hosting is dat niet anders. Bij goedkope traffic (slechts 1 à 2 verbindingen) gaat het heel langzaam omdat alle traffic over die ene verbinding moet. Betaal iets meer en je kunt vol gas doorrijden.

Control Panel

    Je moet een controlpanel hebben voor je website. Anders weet je niets. Dit controlpanel laat je zien hoeveel bezoekers er zijn geweest, hoeveel pagina’s er opgevraagd zijn, hoeveel discspace je momenteel in gebruik hebt en wat je nog over hebt, hoeveel traffic er is geweest tot nu toe en geeft je het volledige beheer over je website.

Secure Servers

    De meeste websites hebben dit niet nodig, maar als je iets wilt verkopen of vertrouwelijke informatie wilt delen dan heb je een secure server nodig. Dit is een beveiligde verbinding tussen de pc van de bezoeker en de server waar je website op staat. Vertrouwelijke gegevens zoals creditcardnummers e.d. kunnen dan niet gezien worden door eventuele booswichten.

Domeinnamen

    Vaak krijg je bij een hostingpakket een domeinnaam gratis. Neem dat voordeeltje mee, maar laat het niet van doorslaggevende aard zijn.

FTP

    File Transfer Protocol, de manier waarop bestanden aan je website toegevoegd worden of van je website gehaald worden. Je moet hier 24/7 mee kunnen werken, vraag er naar!

    Anonymus FTP wil zeggen dat iedere website bezoeker bepaalde files kan downloaden middels FTP zonder daarvoor eerst een account aan te hoeven maken. De username is dan anonymus en het password is het emailadres van de bezoeker.

Onbeperkte CGI-bin toegang

    CGI betekent Common Gateway Interface. Het is een soort programmaatje dat een dynamische webpagina genereert. Bijvoorbeeld een formulier of keuzemenu. De data die ingegeven wordt kan in een database gezet worden. De CGI-bin is de directory van je website waar het CGI programma staat. Perl en php zijn talen waarin het CGI programma geschreven kan zijn. Onbeperkte toegang tot deze data en programma’s is een noodzaak. Niet alle hostingpakketten bieden deze optie omdat er extra kosten mee gemoeid zijn. De instappakketten worden bewust laag geprijsd en hebben dus geen CGI mogelijkheden.

Email services

Je kunt alle email laten doorsturen (forward) naar je huidige
emailadres. Het maakt dan niet uit wat iemand voor het @ typt. Alles wordt doorgestuurd. Bijvoorbeeld info@jedomeinnaam,nl of piet@jedomeinnaam.nl of 04020@jedomeinnaam.nl.

Daarnaast is het mogelijk om mailboxen aan te maken. Dit zijn
specifieke emailadressen waar alleen de post die daar naartoe gestuurd is naartoe gaat. Dus bv sales@jedomeinnaam.nl. Alleen de personen die je aangewezen hebt hebben toegang tot deze mailboxen.

Per mailbox kun je 1 emailalias maken. In dit geval bijvoorbeeld verkoop@jedomeinnaam.nl. Deze email wordt dus niet doorgestuurd naar je huidige emailadres. Het aantal emailboxen wat je bij een pakket krijgt kan sterk wisselen per provider.

    Een autoresponder is een programmaatje dat mailtjes herkent die naar een bepaald emailadres worden gestuurd en deze automatisch beantwoordt met een standaard mailtje. Bijvoorbeeld, wanneer een bezoeker een vraag stelt in een daarvoor bestemd formulier dan krijgt deze binnen 10 minuten een mailtje met FAQ en de antwoorden daarop. Of wanneer iemand iets besteld heeft, krijgt die een mailtje met een bedankje voor de bestelling en eventuele instructies. Erg handig dus.

    Form to email processing is het als email aanleveren van een op de website ingevuld formulier. Een formulier is een dynamische pagina die alleen functioneert onder een CGI script. Positieve uitzondering hierop is Frontpage. Als je website in frontpage gemaakt is kun je ook met formulieren werken zonder dat je CGI ondersteuning van je provider nodig hebt.

Scripts, services, software

    Een webhosting provider moet Frontpage extensies aanbieden. Frontpage is een webdesign programma van Microsoft dat een eigen manier heeft om bestanden heen en weer te sturen naar je website. Dit moet dus ondersteund worden door de hostingprovider. Zo ook Java en Shockwave.

    SiteOnline Wizard Design R

Security

    Hackers kunnen grote schade aanrichten op je website. Ze kunnen de inhoud veranderen of verwijderen. Ze kunnen data stelen en je mailinglists spammen of een virus rondsturen. Tenzij er sercurity maatregelen getroffen zijn.

Geen lange termijn contracten

    Zorg dat je niet vast komt te zitten aan je hosting provider. Internet draait juist om flexibiliteit en vrijheid. Ga geen contracten van langer dan 1 jaar aan.

A Nooit gratis hosting

    Gratis hosting is traag, heeft slechte support, heeft veel downtime en is slecht beveiligd tegen hackers. Bovendien bestaat gratis hosting niet. Je krijgt dan namelijk zo’n lelijke banner op je site, van een casino of zo. Je hebt dan ook geen eigen domeinnaam. Bij gratis hosting krijg je een plekje op de website van die hostingprovider. Daar ben je niet de baas en krijg je een heel lelijke domeinnaam

    (www.denaamvandeprovider.com/clients/jouwnaam.htm).

    Bij betaalde hosting krijg je een eigen plekje op de server van de hosting provider. Op dat plekje bij jij de baas. Je krijgt dan ook je eigen domeinnaam (bv www.denaamvanjeorganisatie.com). Weet je nog dat we het over latex en tolpoortjes hadden bij het bespreken van traffic? Dat verhaal gaat hier prima op. Dus; nooit gratis hosting en ook nooit de hosting bij je inbelprovider onderbrengen omdat je bij deze de bandbreedte moet delen met de inbellers en bij een hosting specialist niet. Bovendien, je kunt niet overal tegelijk goed in zijn. Breng je site daarom onder bij een expert. SiteOnline Wizard Design.

    R Maak een checklist van wat je minimaal nodig hebt..

    Vrijwel alle hosting providers hebben hun diensten in pakketten ondergebracht omdat het goedkoper is om pakketten te verkopen dan om alles los te verkopen naar de wensen van elke individuele klant. Maar wat heb je nou wel en wat heb je nou niet nodig? Dat is natuurlijk sterk afhankelijk van wat je met je site allemaal wilt doen. Het is niet eenvoudig om hier een standaard neer te zetten maar ik kan wel een richtlijn geven.

    Diskspace

    Een gemiddelde webpage met wat tekst en hier en daar een foto neemt ongeveer 150KB in beslag. Dit is natuurlijk een zeer grove schatting, het kan ook 50 KB of 500 KB (flash)zijn, maar over het geheel genomen, ongeveer 150KB per pagina. Met 25MB ruimte kun je ruim 100 pagina’s maken. Met 200MB 800 pagina’s. Let er op dat downloads, logfiles en vooral je email (met attachments!) ook veel diskspace in kunnen nemen.

    Traffic

    Traffic is de hoeveelheid bezoekers maal de hoeveelheid data die ze te zien krijgen. Dus als de gemiddelde pagina 150KB is en elke bezoeker bekijkt 4 pagina’s en je hebt 55 bezoekers per dag, dan heb je 150x4x55=32MB per dag. Dus ongeveer 1GB per maand. Let op: email is ook traffic!!!!

    Frontpage extensies

    Dit heb je alleen nodig als je je website met Frontpage wilt maken, anders niet

    CGI-bin

    Alleen als je informatie van je bezoeker wilt vastleggen dan moet je zorgen dat CGI in het pakket is opgenomen. Voorbeelden zijn een contactformulier of een keuzemenu (b.v. een enquête).

    FTP

    Dit is de manier waarop data verstuurt wordt naar en van je website (server). Dit moet je dus gewoonweg hebben.

    Control panel

    Dit is belangrijk om het gedrag van je bezoekers te analyseren en de verschillende opties van je server in te stellen.

    Secure Server

    Heb je alleen nodig als je iets wilt verkopen of vertrouwelijke informatie wilt delen.

    Email

    Kijk in je organisatie of er behoefte is aan aparte mailboxen. Een stuk of vijf krijg je er altijd wel bij. Kijk of je auto responders wilt en of je behoefte hebt aan mailinglists.

    Verklaringen lijst

    Zie voor een zeer uitgebreide lijst van Internet begrippen: http://www.netlingo.com/inframes.cfm.

    Succes!

    Het SiteOnline Wizard Design wenst u succes bij het kiezen van een hosting provider. Zijzelf zijn u natuurlijk graag van dienst. Vergelijk hun aanbod eens met anderen.

R www.siteonlinewizard.nl 

 
 

 

. . . . . . . . . .