HOME

PRODUCTEN BESTELLEN CONTACT

Producten

 

Majordomo Mailing-Listserver

Majordomo, het programma waarmee de mailinglists worden verzonden is volledig instelbaar via e-mail.
Alle instructies  kunnen doorgegeven worden door een e-mail te sturen naar majordomo@uwdomeinnaam.com
met in de body van het e-mailtje de instructie en het password.

Het aanmaken van een nieuwe mailinglist dient te gebeuren door ons, hieronder vind u de verdere instructies om de mailinglist te configureren en te gebruiken.  Na het aanmaken van de lijst krijgt u van ons een listname, een password en een verzendadres voor het posten van de berichten (meestal listname@uwdomeinnaam.com). In de uitleg hieronder beschreven als <list> en <password>. De body van het mail moet beginnen met de instructie (zie blauwe tekst in uitleg), gevolgd door de tekst of file de verzonden of behandeld moet worden door majordomo.

De majordomo mailinglist configureren.

De configuratie file opgehaald met config <list> <password>
In deze  file staat ook de nodige uitleg over de mogelijke instellingen.
 
De gewijzigde configuratie file kan worden teruggeschreven met:   newconfig <list> <password>
Alleen de complete configuratie file mag worden teruggeschreven, gedeeltelijk terugschrijven wordt niet ondersteund. De gewijzigde configuratie file is onmiddellijk van kracht. Als er een fout in de configuratie file staat  krijgt u een e-mail bericht met  een error message en de uitleg waarom deze niet geaccepteerd kon worden.
Let wel op : gebruik copy en paste ipv een reply of forward te doen (zodat er geen > tekens voor staan!!!) en verwijder  de laatste twee regels '(END OF RESULT)' en '>>> end'

Zijn bovenstaande instructies  mislukt, dan kan de oorspronkelijke configuratiefile teruggehaald worden met : writeconfig <list> <password> 

Voor iedereen beschikbare commando's

Standaard neemt majordomo het adres van de afzender, indien het bericht vanuit een andere locatie verstuurd wordt moet men het <e-mail adres> toevoegen aan de instructie. Naargelang de instelling dient de beheerder de toestemming te geven vooraleer deze instructie zal uitgevoerd worden.

subscribe <list> [<e-mail adres>] Met subscribe kan iemand zich inschrijven op een lijst.

unsubscribe <list> [<e-mail adres>] Met unsubscribe kan iemand zichzelf uitschrijven van een lijst.

which [<e-mail adres>]
Met dit commando kan een gebruiker kijken op welke lijsten hij/zij is ingeschreven, (majordomo kijkt alle lijsten na die van de server gebruik maken)

info <list>
Met dit commando kan de .info file opgevraagd worden - indien aanwezig.

end
Het "end" statement moet men gebruiken als uw e-mailsoftware een signature toegevoegd aan uw berichten. Het moet geplaatst worden na alle majordomo commando's en voor de eventuele signature.

De beheerder commando's

approve <passwd> subscribe (of unsubscribe) <list> <e-mail adres>
Hiermee kan je als beheerder toestemming geven om iemand in of uit te schrijven van de lijst bij afwijkende afzender adressen worden opgegeven en dergelijke.  Er mogen meerdere commando's onder elkaar staan en zullen in volgorde afgewerkt worden door het systeem.

passwd <list> <oud passwd> <nieuw passwd>
Hiermee kan het password voor de lijst worden veranderd.

approve <passwd> who <list>
Met dit commando kan men opvragen wie ingeschreven is op de mailinglist.

newintro <list> <password>
Met dit commando kan een nieuwe intro file worden geplaatst. De intro file volgt direct na dit commando, dus zonder lege witregel.  De intro file krijgen de gebruikers die zich   ingeschreven hebben op de lijst. Het is een soort welkomstwoord die u hier kan plaatsen.

newinfo <list> <password>
Met dit commando kan een nieuwe info file worden geplaatst. De info volgt direct na dit commando, dus zonder lege regel. de .info file kan een korte omschrijving bevatten over de lijst welke met het commando  info <listnaam> opgevraagd kan worden

Verzenden van berichten naar de lijst

Hier moeten we een onderscheid maken tussen een moderated en een open lijst.(instelbaar in de config file).   Bij een open mailinglist zal elk bericht die naar het verzendadres gestuurd wordt doorgezonden worden naar alle personen die zich ingeschreven hebben op deze mailinglist.

Bij een moderated mailinglist is een password approval nodig vooraleer het bericht doorgestuurd zal worden. In dit geval dient men een posting te doen als volgt :

To: listname@uwdomeinnaam.com
Subject: <uw subject>
Approved: <password>
<lege regel>
Het eigenlijke bericht.

Let op het dubbele punt na Approved, dit is niet het geval na een approve bij de commando's

Majordomo Link

Een zeer uitgebreide (Engelstalig) FAQ over majordomo kan u vinden op : http://www.cis.ohio-state.edu/~barr/majordomo-faq.html

 

 
 

 

. . . . . . . . . .